Home

CO JEDZĄ NASZE DZIECI?

Kącik dla rodziców | Ewa | 15 grudnia 2013

Kącik dla rodziców

CO JEDZĄ NASZE DZIECI?

„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, ile kosztujesz, aż się zepsujesz”.
Chemiczne dodatki powszechnie występujące w ulubionych produktach, ukrywających się pod symbolem E lub chemicznie brzmiącymi obco nazwami, które w organizmie człowieka wywołują choroby lub przyczyniają się do problemów zdrowotnych. Powinniśmy sobie uświadomić obecność dodatków chemicznych w naszych produktach które sami wkładamy do koszyków podczas zakupów. Lista wszystkich dodatków chemicznych, dodawanych do artykułów spożywczych jest bardzo długa, a najchętniej wybierają te produkty spożywają dzieci ze względu na ich atrakcyjność spowodowaną bombą chemicznych kolorowych ulepszaczy co w konsekwencji prowadzi do chorób.
W chipsach smakowych możemy spotkać następujące dodatki chemiczne:
E 635 (rybonukleotyd disodowy) wywołuje m.in. astmę, nadpobudliwość, zmiany nastroju.
E 634 (rybonukleotyd wapnia) wywołuje astmę, nadpobudliwość, opuchliznę warg, języka.
E 154 (brąz FK) wywołuje m.in. astmę, reakcje alergiczne.

W gumie do żucia występują:
E 950 (acesulfam) wywołujący nowotwory.
E 951 (aspartam r11; popularny słodzik) wywołujący bóle głowy, astmę, nadpobudliwość, agresję i inne niepokojące objawy chorobowe.
E 213 (benzoesan wapnia) wywołujący astmę i problemy z zachowaniem.
E 320 (butylohydroksyanizol) wywołujący senność, katar sienny, ból głowy, zmęczenie, astmę, nowotwory.
E 321 (butylohydroksytoluen) wywołujący zmęczenie, astmę, agresywne zachowanie.
E 900 (dimetylopolisiloksan) wywołujący nadwrażliwość, nudności, biegunkę.
E 414 (guma arabska) wywołująca astmę, wysypki, katar sienny.

W cukierkach znajdują się:
E 122 (azorubina), która powoduje bóle głowy, astmę, nadpobudliwość.
E 171 (dwutlenek tytanu), który powoduje podrażnienia skóry.
E 216 (ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego), który powoduje astmę, alergię.
E 132 (indygotyna), która powoduje astmę, reakcje alergiczne, nadpobudliwość.
E 280 (kwas propionowy), który powoduje bóle głowy, podrażnienie skóry.
E 421 (mannitol), który powoduje nadpobudliwość, mdłości, podrażnienie żołądka.
E 281 (propionian sodu), który powoduje trudności w nauce, astmę, bóle głowy, podrażnienie żołądka, problemy z poprawnym zachowaniem się.

W lizakach można znaleźć:
E 425 (guma konjac) powodująca bóle brzucha, biegunkę, inne problemy żołądkowe.
E 420 (sorbitol) powodujący dolegliwości żołądkowo-jelitowe, choroby oczu.

W lodach spotykamy:
E 405 (alginian glikolu propylenowego), który wywołuje reakcje alergiczne.
E 214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego), który wywołuje astmę, reakcje alergiczne, swędzenie skóry.
E 465 (etylometyloceloloza), która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy z trawieniem.

W maśle orzechowym można znaleźć:
E 310 (galusan propylu) powodujący astmę, podrażnienie żołądka.

W czekoladzie spotyka się:
E 1520 (glikol 1,2-propylenowy), który jest toksyczny dla układu oddechowego, nerwowego i odpornościowego.
E 150d (karmel amoniakalno-siarczynowy), który przyczynia się do nadpobudliwości, problemów żołądkowo-jelitowych.
E 150c (karmel amoniakalny), powodujący nadpobudliwość.
E 282 (propionian wapnia), powodujący rozdrażnienie, astmę, zmęczenie, bóle głowy, trudności w nauce, agresję, podrażnienie żołądka.
E 202 (sorbinian potasu), powodujący reakcje alergiczne, astmę, nadpobudliwość.
E 553b (talk; uwodniony krzemian magnezu), powodujący problemy żołądkowe, kaszel, wymioty, nowotwory.
E 527 (wodorotlenek amonu), powodujący podrażnienia oczu, niszczenie włosów.

W ptasim mleczku znajduje się:
E 161g (kantaksantyna) wywołująca odbarwienia skóry, nawracające pokrzywki, wrażliwość na światło, „kurzą ślepotę”.

W napojach typu cola występują:
E 150a (karmel prosty) powodujący dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
E 104 (żółcień chinolinowa) powodująca astmę, nadpobudliwość.
E 102 (tartrazyna) powodująca m.in. astmę, bóle głowy, trudności w nauce, agresywność.
E 385 (EDTA wapniowo-disodowy) powodujący dolegliwości jelitowe, uszkodzenia nerek, wątroby, bolesne skurcze mięśni.
E 203 (sorbinian wapnia) powodujący astmę, reakcje alergiczne, nadpobudliwość.

Już od najmłodszych lat dzieci muszą zacząć dbać o swoje zdrowie także w momencie kupowania ulubionych słodyczy, zwracając uwagę na występujące w nich ulepszacze chemiczne. Zachęcajmy dzieci podczas zakupów do zabawy w poszukiwacza chemicznych konserwantów żywności. Wszystkim poszukiwaczom i detektywom życzymy powodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura:

Billa Stathama „E 213. Tabele dodatków i składników, czyli co jesz i czym się smarujesz”.

Dodaj komentarz